ALLE INHOUD OP DE WEBSITE WORDT GESPONSORD DOOR HPE
Artikelen

Zo weet u dat u problemen hebt met shadow it

De kans is groot dat u het begrip ‘shadow IT’ al kent. Kort gezegd gaat het er bij shadow IT om dat uw gebruikers de IT-afdeling omzeilen en de benodigde digitale tools voor clouddiensten zelf aanschaffen. Het probleem hierbij is dat beleid en veiligheid vaak uit het oog worden verloren en uw gegevens zonder enige controle in de cyberspace verdwijnen.
– Waar het om gaat, is dat het bedrijf een bepaalde behoefte heeft, waarmee ze naar de IT-afdeling gaat. De IT-afdeling zegt dan nee of mogelijk ja, maar pas over zes weken. Het bedrijf heeft de behoefte echter nu en koopt de dienst dus online aan, zegt Stephan Andersson, Category Manager Datacenter bij HPE.

Een manier om shadow IT een halt toe te roepen, is natuurlijk door het systeem af te grendelen en het gebruikers zo moeilijk mogelijk te maken om iets anders dan de interne systemen te gebruiken. Die strategie is echter zelden succesvol.
– De beste oplossing bestaat erin om dezelfde professionele ervaring te bieden als de clouddiensten, maar dan intern. Dan bestaat er geen reden meer voor shadow IT, zegt Stephan Andersson.

Zo vermijdt u shadow IT

In een ideale situatie creëert u een IT-omgeving die niet alleen flexibel en efficiënt is, maar ook nog steeds voldoet aan de wet- en regelgeving en tegelijkertijd veilig, snel en kosteneffectief is.
Dit noemen wij ook wel hybride IT. Eigenlijk komt het erop neer dat er een interne IT-omgeving wordt gecreëerd die als een cloud service werkt. De benuttingsgraad is veel hoger dan die van traditionele IT-omgevingen, die gebaseerd zijn op het silo-denken. Maar de grootste verandering zit in het denkpatroon: de IT-omgeving past zich op een dynamische manier aan de eisen van het bedrijf aan. De applicatie stuurt de infrastructuur en niet andersom, zegt Stephan Andersson.

In een breder perspectief gaat het om een duidelijkere koppeling tussen bedrijfsvoordelen en IT. Hybride IT gaat uit van het bedrijf en de behoeften van de gebruikers. De infrastructuur past zich soepel aan om de best mogelijke voorwaarden te bieden voor innovatie en groei.
– Veel mensen kopen IT nog steeds aan zoals ze gommetjes en pennen kopen. Ze zijn volledig gefocust op de prijs en de parameters op een Excel-sheet. Maar hoe meet je het nut van een snelle lancering van een nieuwe dienst? Of dat de gebruikers 15 minuten per dag besparen omdat de systemen soepeler werken? De IT van de toekomst is een investering. Het is tijd om anders te gaan denken, aldus Stephan Andersson.

Toptips van een expert voor het verbeteren van de flexibiliteit en efficiëntie van de interne IT

  • Eerst en vooral: stel duidelijke doelen. Het is gemakkelijk om te zeggen dat de flexibiliteit en kosteneffectiviteit moeten verbeteren, maar hoe meet je dat?
  • Stop met het updaten van uw silo’s. De meeste bedrijven blijven hun silo’s updaten: het eerste jaar wordt het opslagsysteem vernieuwd, het jaar erna de server en het jaar daarna het netwerk. Kijk of het niet mogelijk is om een softwaregedefinieerd datacenter te bouwen en gebruik zoveel mogelijk standaardhardware. Het doel is om zoveel mogelijk functionaliteit op te nemen in de software. Zo maakt u de weg vrij voor meer flexibiliteit.
  • Definieer een dienstencatalogus. Geef een antwoord op de vraag: wat moeten wij aan het bedrijf leveren? Controleer of de eisen worden nageleefd en ga de concurrentie met de cloud aan!

Zo zorgt u voor de juiste mix van cloud en eigen IT-systemen

Zo weet u dat u problemen hebt met shadow it. Downloaden: "IDC: The Future of Hybrid IT Made Simple"