ALLE INHOUD OP DE WEBSITE WORDT GESPONSORD DOOR HPE
HPE Red Bull Racing
Artikelen

Hoe Red Bull Racing IT gebruikt om te winnen

Door realtime-analyse van racedata kunnen de juiste beslissingen razendsnel worden genomen.

“Snel” lijkt een simpel concept. Wie snel genoeg gaat, wint races – zelfs de grootste races, zoals de Formule 1. Zo simpel is het echter niet. Om een bepaald snelheidsniveau te halen, is een complexe IT-setup vereist.

Volgens Matt Cadieux, CIO van Red Bull Racing, is IoT-deployment de sleutel tot succes en dé manier om auto’s optimaal te doen presteren.

Dat begint natuurlijk bij de auto zelf. F1-auto’s zijn eigenlijk extreem lichte, laagvliegende vliegtuigen met een motor die ongeveer 600 pk kan leveren. De wagens hebben een carrosserie van glasvezel en wegen slechts 680 kg. Ze gaan van 0 naar 160 km/h in ongeveer vier seconden en houden de bestuurders bovendien veilig, zelfs als het misgaat en de auto’s crashen.

200 sensoren houden de racewagen in de gaten

Topprestaties neerzetten én de racereglementen volgen: het zorgt soms voor een vrij pittige mix. Er mag maar een bepaalde hoeveelheid pk’s en aerodynamische neerwaartse druk worden uitgeoefend. Ook de hoeveelheid brandstof moet binnen de perken blijven. Dat betekent dat F1-wagens van Red Bull tot de kwalificatierondes van elke grote race getweakt en verfijnd worden om het maximale uit de bolide te halen. Het engineering team kan dan nog de nodige aanpassingen maken.

Een groot deel van het werk van de afdeling van Cadieux bestaat erin om ervoor te zorgen dat de ingenieurs alle nodige informatie hebben om dergelijke beslissingen te nemen. Daar is een complex, volledig uitgerust IoT-systeem voor nodig dat verbonden is met een snelle en flexibele infrastructuur.

Tijdens de tests zitten er ongeveer 200 sensoren in de auto, een pak meer dan tijdens de officiële race (om de wagen nog lichter te maken). Er wordt van alles gemeten. Van de fysieke krachten waarmee de auto te maken heeft tot motortemperaturen, stress en aerodynamische informatie.

“Dit geeft ons de mogelijkheid om in de auto te kijken zonder hem daadwerkelijk te openen. Wij kunnen dan zien met welke krachten de wagen te maken heeft en welke onderdelen bijvoorbeeld oververhit raken. Of we kunnen zien wat er op aerodynamisch vlak gebeurt, of onze voorspellingen correct zijn en of alles wat in de windtunnel gebeurt, overeenstemt met de werkelijkheid”, aldus Cadieux.

IT achter de race

Alle gegevens wordt versleuteld en draadloos verstuurd naar het trackside team van Red Bull. Het team kan veel van die telemetrie tijdens de race in realtime bekijken. Zo ontdekken ze of er een betrouwbaarheidsprobleem is en kunnen ze de bestuurder laten weten dat hij moet compenseren. Teams die zich kwalificeren voor een race, kunnen de configuratie van hun wagen niet meer wijzigen. Alle aanpassingen moeten dus vooraf worden gedaan.

Hoewel er naast het racecircuit een verplaatsbaar datacenter staat, doet het team ter plaatse niet veel zwaar rekenwerk. Men gebruikt een MPLS-verbinding en de virtualisatiesoftware XenDesktop van Citrix. Al het harde werk wordt gedaan in het datacenter van Red Bull in het Verenigd Koninkrijk, dat sinds een jaar op de HPE hyperconverged infrastructuur SimpliVity draait.

Het belang van die infrastructuur wordt benadrukt door Neil Bailey, hoofd IT-infrastructuur bij Red Bull Racing. “De prestaties van de applicaties hebben een invloed op hoe snel we kunnen reageren en hoe snel we dus veranderingen kunnen aanbrengen die de prestaties van de bolide verbeteren.” Zo’n auto is niet alleen een delicate machine, bestuurd door een topatleet als Max Verstappen, maar ook een technologieplatform dat per raceweekend ongeveer 400 GB aan data genereert, die zo snel mogelijk moeten worden geanalyseerd. Die analyses vormen de basis voor cruciale beslissingen die heel snel moeten worden genomen, zoals wanneer een pitstop moet worden ingelast.

In het verleden werd dit vanuit het VK ondersteund door een mix van traditionele, gevirtualiseerde servers en een virtual desktop-infrastructuur, wat resulteerde in om en bij de 500 VM’s, die verdeeld waren over verschillende soorten hardware. Het was dus een los-vaste en heterogene omgeving, waarin toch zo’n 50 TB aan data omging. Dit leverde vertragingen op voor de software-ingenieurs op de virtuele desktops.

En dat terwijl Red Bull Racing een zeer snelle en responsieve infrastructuur nodig heeft voor de F1-applicaties. “Al onze auto’s zijn prototypes die voortdurend verder worden ontwikkeld en per jaar zo’n 30.000 veranderingen ondergaan,” vertelt Matt Cadieux. “Het is belangrijk dat we een uiterst flexibele infrastructuur hebben die tegemoetkomt aan de noden van onze ingenieurs en de steeds veranderende eisen binnen deze sector.” Elk jaar duiken er immers nieuwe competitieve uitdagingen, technologische verbeteringen en veranderingen in de regels van de F1 op. Wie in deze sport wil meedoen, heeft dus een passende IT-infrastructuur nodig.

Elke seconde telt

De nieuwe infrastructuur heeft duidelijke voordelen ten opzichte van de oude situatie, vooral doordat alles perfect op elkaar is afgestemd. Zo vergaart het team op racedagen in realtime data van de auto, waarna die gegevens verwerkt worden voor analyse. Die verwerking duurt nu nog maar twee minuten, terwijl dat vroeger negen minuten in beslag nam. “Dat is een geweldige verbetering van de prestaties”, benadrukt Cadieux. “Het betekent dat we op het circuit, waar elke seconde telt, sneller betere antwoorden krijgen.”

Zo blijkt dat een vereenvoudigde en geoptimaliseerde infrastructuur een directe impact heeft op wat er op het circuit gebeurt. Maar ook de virtuele desktops zijn sneller geworden en back-up & recovery van de Citrix VDI-omgeving is bijvoorbeeld verbeterd. Toen het R&D-team een fout in het systeem opmerkte, moest het haar virtuele werkstations snel recoveren. Met het nieuwe systeem duurde dit ongeveer één minuut en vergde het welgeteld drie kliks. Daar is Bailey blij mee. “Vroeger kostte dat meer dan een uur en verschillende ingewikkelde stappen.”

Data analytics

De HPE-infrastructuur onder de analytics van Red Bull Racing

Voor Red Bull Racing is het essentieel dat grote hoeveelheden data snel worden geanalyseerd, zodat de informatie in realtime tijdens de race kan worden gebruikt. Maar voor die snelheid is een zeer flexibele infrastructuur nodig, die Red Bull Racing vond in HPE hyperconverged infrastructuur SimpliVity.

 

Bekijk ook de video: Data aan 320 km/h: Mercedes-AMG Petronas Motorsport en HPE