Allt innehåll på sajten är sponsrat av HPE
Artiklar

Så använder Red Bull Racing realtidsanalys

”Snabbt” låter ju inte så svårt. Om man bara kör tillräckligt snabbt så vinner man väl, till och med i de största loppen som Formel 1? Nej, riktigt så enkelt är det inte. För att uppnå rätt hastighet krävs en komplex IT-konfiguration.

Matt Cadieux, IT-chef på Red Bull Racing, berättar att hans team kan få ut maximal prestation ur sina bilar genom att tillämpa IoT (Internet of Things), vilket är nyckeln till framgång.

Men allt börjar naturligtvis med själva bilen. F1-bilar är i själva verket lågtflygande, lättviktiga flygplan med en motorkapacitet på runt 600 hästkrafter. Bilarna har en kaross av glasfiber och väger bara 680 kilo. De kan gå från 0 till 100 km/h på runt tre sekunder och skyddar föraren även om något går fel och bilen kraschar.

200 sensorer håller bilen på banan

De motstridiga kraven på att nå bästa möjliga resultat och samtidigt följa reglerna kan vara en utmaning. Det är bara tillåtet med en viss mängd hästkrafter och nedåtkraft. Bränslenivån måste också ligga inom bestämda gränser. Därför omarbetas och vidareutvecklas Red Bulls F1-bilar för att uppnå största möjliga effekt ända fram till kvalrundorna inför varje stort lopp. Fram till dess får ingenjörsteamet göra de ändringar som krävs.

En stor del av arbetet på Cadieux avdelning handlar om att säkerställa att ingenjörerna har tillgång till all information de behöver för att kunna fatta de här besluten. Ett komplext, fullutrustat IoT-system kopplat till snabb och flexibel infrastruktur är ett måste.

När bilen testas innehåller den runt 200 sensorer, under det officiella loppet är de något färre (för att göra bilen ännu lättare). Man mäter allt. Från de fysiska krafter som bilen måste klara till motortemperatur, belastning och aerodynamisk information.
– På så sätt kan vi se hur det ser ut inuti bilen utan att behöva öppna upp den. Vi kan till exempel se vilka krafter bilen utsätts för och vilka delar som blir överhettade. Vi kan även se vad som händer rent aerodynamiskt, om våra förutsägelser stämmer och om det som händer i vindtunneln återspeglar verkligheten ute på banan, förklarar Cadieux.

IT bakom loppet

All data krypteras och överförs trådlöst till Red Bulls team vid banan. Teamet kan avläsa mycket från realtidsinformationen redan innan loppet är över. De kan till exempel se om det finns problem med prestandan och informera föraren om att han måste kompensera för det. Bilens konfiguration får inte ändras när teamet väl har kvalificerat sig för loppet. Eventuella ändringar måste alltså göras innan dess.

Teamet behöver inte utföra särskilt många komplicerade beräkningar vid själva banan heller, även om det finns ett mobilt datacenter i anslutning till banan. Där används en MPLS-anslutning och virtualiseringsprogrammet XenDesktop från Citrix. Alla invecklade analyser görs på Red Bulls datacenter i Storbritannien, som under det senaste året har använt HPE:s hyperkonvergerade infrastruktur SimpliVity.

Neil Bailey, chef för IT-infrastruktur på Red Bull Racing, betonar infrastrukturens betydelse.
– Systemet påverkar hur snabbt vi kan reagera, och därmed hur snabbt vi kan göra ändringar för att förbättra bilens prestation. De här bilarna är inte bara ömtåliga maskiner som körs av toppidrottare som Max Verstappen, de är dessutom högteknologiska plattformar som under varje racehelg genererar runt 400 GB data som måste analyseras så snabbt som möjligt. Utifrån de här analyserna måste man mycket snabbt kunna fatta viktiga beslut, som när man behöver göra ett depåstopp.

Detta brukade skötas från Storbritannien med olika traditionella virtualiserade servrar och en infrastruktur med virtuella datorer, totalt runt 500 virtuella maskiner på olika typer av hårdvara. Det skapade ett splittrat och separerat system där cirka 50 TB data flödade runt. Det ledde i sin tur till förseningar för programingenjörerna vid de virtuella datorerna, samtidigt som Red Bull Racing är beroende av en snabb och responsiv infrastruktur för sina F1-beräkningar.
– Alla våra bilar är prototyper som utvecklas kontinuerligt och genomgår runt 30 000 ändringar per år. Det är oerhört viktigt att vi har en infrastruktur som är mycket flexibel för att motsvara våra ingenjörers behov, och de föränderliga krav som de ställs inför, berättar Matt Cadieux. Varje nytt år innebär nämligen nya tävlingsutmaningar, tekniska förbättringar och ändrade F1-regler. Så om du vill lyckas inom den här sporten behöver du rätt IT-infrastruktur.

Varje sekund räknas

Den nya infrastrukturen innebär tydliga fördelar jämfört med tidigare system, i synnerhet eftersom allt är perfekt samordnat. Det betyder att teamet tar emot realtidsdata från bilen under racedagarna som bearbetas för analys. Det som tidigare tog nio minuter tar numera bara två.
– Det är en fantastisk förbättring som innebär att vi snabbare kan få bättre svar på banan, där varje sekund räknas, säger Cadieux.

Det visar att en förenklad och optimerad infrastruktur har direkt inverkan på vad som händer på banan. De virtuella datorerna har också blivit snabbare, och säkerhetskopieringen och återställningen av Citrix VDI-miljö har förbättrats. När teamet för forskning och utveckling tidigare upptäckte ett fel i systemet var de tvungna att återställa sina virtuella arbetsstationer genom komplexa processer. Med det nya systemet behövs bara tre klick, och själva återställningen tar runt en minut, något Bailey är mycket nöjd med.
– Tidigare tog det över en timme och involverade olika komplicerade åtgärder.

Dataanalys
HPE-infrastrukturen bakom Red Bull Racings analys
För Red Bull Racing är det enormt viktigt att kunna analysera stora datavolymer snabbt så att informationen kan användas i realtid under själva loppet. Det kräver en mycket flexibel infrastruktur, något som Red Bull Racing har fått tack vare HPE:s hyperkonvergerade infrastruktur SimpliVity.

 

Titta även på videon: Data i 320 km/h: Mercedes-AMG Petronas Motorsport och HPE